1gym-volou_logo

ΜΕΝΟΥ

Login


Forgot login?
Register

Online

None

ΣΥΝΔΕΘΗΚΑΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

ΔΡΑΣΕΙΣ

Το Πρώτο Γυμνάσιο Βόλου στο 1o΄΄Φεστιβάλ Επιστήμης και Καινοτομίας΄΄

Συντάχθηκε απο τον/την ΚΑΡΑΦΕΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ Τετάρτη, 17 Οκτώβριος 2018 05:29
Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο. PDFΕκτύπωσηE-mail

 Το 1o΄΄Φεστιβάλ  Επιστήμης και Καινοτομίας΄΄ που διοργανώθηκε  φέτος στην  πόλη της Λάρισας,με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την ίδρυση του ΠανεπιστημίουΘεσσαλίαςκαι πραγματοποιήθηκε στο Μύλο του Παππά, επισκέφτηκαν  τα τμήματα Β2 και Β5 του σχολείου μας  στα πλαίσια  του μαθήματος ΄΄Τεχνολογία΄΄ , την Πέμπτη  11/10/2018 .   

Το Φεστιβάλ Επιστήμης και Καινοτομίας της Θεσσαλίας διοργάνωσε ο εκπαιδευτικός οργανισμός «SciCo» Επιστήμη – Επικοινωνία, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισσαίων σε συνεργασία με ακαδημαϊκούς, ερευνητικούς και εκπαιδευτικούς οργανισμούς.  

Το Φεστιβάλ  περιελάμβανε μεταξύ άλλων τις παρακάτω θεματικές ενότητες:               Φυσική / Χημεία / Βιολογία / Γεωλογία / Μαθηματικά / Τεχνολογία/ Πληροφορική / Περιβάλλον / Υγεία / Διατροφή / Αστρονομία / Επιστήμη και Τέχνη / Καινοτομία

 Με γνώμονα τους τομείς αυτούς, ένα σύνολο εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δραστηριοτήτων είχαν σχεδιαστεί για να παρουσιαστούν στα σχολεία τις πρωινές ώρες: 

- Διαδραστικά Εκθέματα - Επιστημονικά Πειράματα - Εργαστήρια - Εκπαιδευτικά παιχνίδια  Παραστάσεις επιστημονικού Θεάτρου.

Οι  μαθητές  έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον  στις παρουσιάσεις , έκαναν πολλές ερωτήσεις και με ενθουσιασμό πήραν μέρος  στις βιωματικές δραστηριότητες.

Οργανωτές και συνοδοί της επίσκεψης  :  Ξυραφάκη Σοφία  ΠΕ82  , Αναστασοπούλου Γεωργία ΠΕ 83 και  Μαρσουβανίδης  Μιχάλης ΠΕ11.

img_6718

OKTOBERFEST

Συντάχθηκε απο τον/την ΚΑΡΑΦΕΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ Παρασκευή, 05 Οκτώβριος 2018 13:24
Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο. PDFΕκτύπωσηE-mail

Πρώτο Γυμνάσιο Βόλου

Φωτογραφίες από την εκδήλωση OKTOBERFEST που διοργανώνει το τμήμα Γερμανικής γλώσσας του σχολείου κάθε χρόνο. Η παρουσία των παιδιών, των γονέων και των εκπαιδευτικών ήταν καταλυτική. Ψήθηκαν λουκάνικα στα κάρβουνα και ακολούθησε χορός και γλέντι με τη συμμετοχή όλων. Στα ηχητικά: Πατρας Δημήτρης, στο ψήσιμο: Καραφέρης Ιωάννης, στο ταμείο: Μπαϊράμη Φωτεινή.

img_6693
img_6682
img_6678
Πρόσκληση
Αφορά στη γιορτή OKTOBERFEST που διοργανώνεται κάθε χρόνο από το τμήμα των Γερμανικών του σχολείου και την καθηγήτρια Ζερζεβουλίδου Παρασκευή.
Εθελοντές μαθητές, μαθήτριες, εκπαιδευτικοί και γονείς θα συμμετέχουν σ’ αυτή τη γιορτή όπου θα παρουσιαστούν Γερμανικά φαγητά, γλυκά, ψητά λουκάνικα στα κάρβουνα, αναψυκτικά και μπύρα χωρίς αλκοόλ. Θα ακολουθήσουν χοροί από την ομάδα χορού του σχολείου και την εκπαιδευτικό Χρηστίδη Ελένη. Στη συνέχεια θα χορέψουν όλοι οι παρευρισκόμενοι.
Σάββατο 6/10/2018 και ώρα 7.00 μμ.

oktoberfest-2018poster.doc

Αναβάθμιση χώρων

Συντάχθηκε απο τον/την ΚΑΡΑΦΕΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ Κυριακή, 09 Σεπτέμβριος 2018 05:49
Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο. PDFΕκτύπωσηE-mail

ΠΡΟΠΑΙΔΕΙΑ

Συντάχθηκε απο τον/την ΚΑΡΑΦΕΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ Δευτέρα, 18 Ιούνιος 2018 08:25
Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο. PDFΕκτύπωσηE-mail

ΠΡΟΠΑΙΔΕΙΑ

propaideia

Λιμνοκατακτητές

Συντάχθηκε απο τον/την ΚΑΡΑΦΕΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ Τρίτη, 05 Ιούνιος 2018 17:30
Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο. PDFΕκτύπωσηE-mail
Το σχολικό έτος 2017-2018 η περιβαλλοντική ομάδα του Πρώτου Γυμνασίου Βόλου ασχολήθηκε με τις λίμνες. Το σχετικό βίντεο  εδώ

Ονειρευόμαστε σχολείο - κοινωνία χωρίς κάπνισμα

Συντάχθηκε απο τον/την ΚΑΡΑΦΕΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ Δευτέρα, 21 Μάιος 2018 16:49
Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο. PDFΕκτύπωσηE-mail

Στις 21/5/2018 το σχολείο μας επισκέφτηκαν από το Κέντρο υγείας Βόλου οι: Μωράκης Μάριος - Βασίλειος, Δήμου Σωτηρία και Πέτρου Βασιλική,  και από την Τοπική Ομάδα Ν. Ιωνίας Βόλου οι: Κοσκινάρη Μαρία και Μαριλένα Γιαλαμά. Οι παραπάνω ειδικοί επιστήμονες ενημέρωσαν τους μαθητές και τις μαθήτριες της τρίτης τάξης για τις συνέπειες του καπνίσματος. Το παραπάνω κλιμάκιο επισκέπτεται το σχολείο μας τα τελευταία χρόνια κάθε Μάιο με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας κατά του καπνίσματος στις 31 Μαίου. Όπως είναι γνωστό εάν κάποιος νέος δεν καπνίσει μέχρι τα 25 είναι απίθανο να καπνίσει σε μεγαλύτερη ηλικία. Τέλος, στην καταστρεπτική επίδραση του καπνού, όχι μόνο στην υγεία και την ευημερία των πολιτών, αλλά και την βιώσιμη ανάπτυξη αναφέρεται το κεντρικό σύνθημα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος «Καπνός –μία απειλή για την ανάπτυξη».

kapnisma

kapnisma2

Ποδηλατοδρομία

Συντάχθηκε απο τον/την ΚΑΡΑΦΕΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ Κυριακή, 20 Μάιος 2018 21:17
Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο. PDFΕκτύπωσηE-mail

Συνεχίστηκε και τη φετινή σχολική χρονιά η οργάνωση ποδηλατοδρομίας στις Αλυκές

podilata1

kar1

Επίσκεψη στην Όλυμπο

Συντάχθηκε απο τον/την ΚΑΡΑΦΕΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ Κυριακή, 20 Μάιος 2018 19:30
Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο. PDFΕκτύπωσηE-mail

To1Ο  Γυμνάσιο Βόλου στα πλαίσια του προγράμματος «Νοιάζομαι και Δρω»το οποίο υλοποιεί για τρίτη συνεχόμενη χρονιά,  στη  θεματική για το περιβάλλον (ΒλέπωΔρωΡωτώ και προστατεύωτα απειλούμενα είδη), πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη  στο Κέντρο Πληροφόρησης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου και στο Ναυτικό Μουσείο Λιτόχωρου  στις 15/5/2018.

Η έκθεση του Κέντρου πληροφόρησης χρησιμοποιώντας  μια ποικιλία μέσων, αναπτύσσει τη θεματική της εκμεταλλευόμενη την αρχιτεκτονική διαμόρφωση του χώρου σε επίπεδα , για να προσεγγίσει το πολυσήμαντο περιβάλλον του Ολύμπου, ανά υψομετρική ζώνη.

Οι μαθητές πραγματοποίησαν ένα εικονικό ταξίδι  στις κορυφέςτου Ολύμπου  και είχαν τη δυνατότητα  να παρακολουθήσουν με  τρισδιάστατη προβολή τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής καθώς γινόταν η  εικονική ανάβαση σε ζώνες

Η κυρία Θέμις Νασοπούλου  ξεναγός του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου μας ξενάγησε στο κτίριο του κέντρου πληροφόρησης, μας ενημέρωσε για όλο το εύρος των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται και τόνισε  το σημαντικό έργο που  επιτελούν οι εθελοντικές ομάδες και οργανώσεις καθώς είναι πολλά τα απειλούμενα είδη της περιοχής όπως       ( αγριόγιδο , χρυσαετός , μερικοί σπάνιοι δρυοκολάπτες ..)  Στις πολλές δραστηριότητες  που πραγματοποιούνται στα  δάση  του Ολύμπου, στις  πεζοπορικές διαδρομές στις όχθες του Ενιπέα ποταμού, στην παρατήρηση και αναγνώριση ειδών χλωρίδας και πανίδας  η συμμετοχή και συμβολή των εθελοντών είναι σημαντική..

Το Κέντρο Πληροφόρησης με την ενημέρωση , πληροφόρηση, ευαισθητοποίηση των μαθητών  σε θέματα που αφορούν την οικολογική-ιστορική-πολιτιστική αξία της περιοχής αλλά και την ανάγκη προστασίας της προστατευόμενης περιοχής Ολύμπου όχι μόνο συμβάλλουν  ουσιαστικά στην προστασία  και στην ορθή χρήση μιας πολυσήμαντης κληρονομιάς αλλά διαμορφώνουν  πρότυπα ενεργού πολίτη καθώς δείχνουν  τον τρόπο αλλά και τα μέσα με τα οποία μπορεί ο καθένας μας να συμβάλλει ενεργά..

Επίσης η επίσκεψη μας στο Ναυτικό Μουσείο  Λιτόχωρου είχε θετικά αποτελέσματα  καθώς σκοπός  της ίδρυσης του,  όπως μας εξήγησε στην ξενάγησή του ο  Πρόεδρος του Μουσείου  κύριος Τριανταφύλλου Ιωάννης , ήταν να συγκεντρώσει , να διαφυλάξει, να διασώσει ότι αποτελεί κειμήλιο της ναυτιλίας μας και έτσι από οικογενειακή ή συντεχνιακή επιχείρηση  με την βοήθεια και την  προσφορά των κατοίκων  και της ένωσης ναυτικών Λιτόχωρου και  των εθελοντικών πρωτοβουλιών η πολιτιστική κληρονομιά μας να μείνει αναλλοίωτη στο πέρασμα του χρόνου και  να αποτελεί φωτεινό παράδειγμα προς μίμηση δείχνοντας δρόμους δραστηριοποίησης ενεργού πολίτη

     Στην επίσκεψη συμμετείχαν 32 μαθητές του προγράμματος και οι υπεύθυνες εκπαιδευτικοί Ξυραφάκη Σοφία, Βροντινού  Ελένη  και η Αποστόλου Σοφία.

olympos

Επίσκεψη στην ΕΒΟΛ

Συντάχθηκε απο τον/την ΚΑΡΑΦΕΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ Κυριακή, 20 Μάιος 2018 18:32
Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο. PDFΕκτύπωσηE-mail

Την Παρασκευή 27 Απριλίου 2018 τα τμήματα Α3 και Α4 επισκέφθηκαν τη γαλακτοβιομηχανία ΕΒΟΛ στα πλαίσια του μαθήματος Οικιακής Οικονομίας (κεφάλαιο Διατροφή). Οι μαθητές ενημερώθηκαν για την ιστορία, την παραγωγή καθώς και για τα νέα προϊόντα της γαλακτοβιομηχανίας. Ξεναγήθηκαν στους χώρους του εργοστασίου, τόσο στο χημείο όπου γίνεται η ανάλυση του γάλατος, όσο και στην παραγωγή όπου το γάλα παστεριώνεται, μπαίνει σε συγκεκριμένη συσκευασία και είναι έτοιμο προς κατανάλωση. 

 Ευχαριστούμε θερμά την υπεύθυνη της παραγωγής και τους υπαλλήλους της  γαλακτοβιομηχανίας ΕΒΟΛ για την φιλοξενία τους καθώς και το αστικό ΚΤΕΛ Βόλου για την άμεση εξυπηρέτησή τους.  

Υπεύθυνοι καθηγητές και συνοδοί είναι:

κ. Αναστασοπούλου Γεωργία ΠΕ12

κ. Τσιαντάκη Ανθούλα ΠΕ03

κ.  Κυριάκου Ελισάβετ  ΠΕ02

κ. Κούτσικου Παναγιώτα ΠΕ15

20180427_102156

Κιβωτός του κόσμου

Συντάχθηκε απο τον/την ΚΑΡΑΦΕΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ Σάββατο, 12 Μάιος 2018 15:06
Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο. PDFΕκτύπωσηE-mail

Το 1ο Γυμνάσιο Βόλου «ταξιδεύει»με το καραβάκι αγάπης  της Κιβωτού του Κόσμου

To1oΓυμνάσιο Βόλου στα πλαίσια του προγράμματος «Νοιάζομαι και Δρω» το οποίο υλοποιεί για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη την Παρασκευή 11/5/2018 στην Κιβωτό του Κόσμου, που στεγάζεται εδώ και ενάμιση χρόνο στο Διμήνι Μαγνησίας, σε κατοικία που δωρίσθηκε από τον γνωστό Έλληνα αλευροβιομήχανο κ. Κ. Λούλη. Στην επίσκεψη συμμετείχαν 32 μαθητές του προγράμματος και οι υπεύθυνες εκπαιδευτικοί κ. Ξυραφάκη Σοφία, κ. Τριανταφύλλου Σταματία, κ. Αναστασοπούλου Γεωργία και κ. Πανηγυριτζόγλου Αθηνά.

Τους επισκέπτες υποδέχθηκε η κοινωνική λειτουργός της δομής κ. Καραβουσογιάννη Εύα, η οποία ενημέρωσε τους μαθητές για αυτήν την ιδιαίτερα ξεχωριστή και πρωτοποριακή δομή φιλοξενίας παιδιών για τα ελληνικά δεδομένα. Τους τόνισε ότι απευθύνεται σε παιδιά που έχουν βρεθεί σε κίνδυνο, έχουν βιώσει έντονα τραυματικά γεγονότα στη ζωή τους και έρχονται στην αγκαλιά μας, κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας. Στο Σπίτι φιλοξενούνται 27 αγόρια από τη νηπιακή ηλικία έως και την ενηλικίωση τους. 

Στη συνέχεια ο κ. Παυλής Μιχάλης ξενάγησε τους μαθητές στο «Γεωργικό σχολείο» που λειτουργεί εντός της δομής. Το συγκεκριμένο σχολείο αποτελείται από 13 εργαστήρια (όπως ελαιοτριβείο, τυροκομείο, οινοποιείο, θερμοκήπιο, πετρόμυλος, εργαστήριο παρασκευής ζυμαρικών και φάρμα) ώστε να προσφέρεται στα φιλοξενούμενα παιδιά στον ελεύθερο χρόνο τους μια ολοκληρωμένη εκπαίδευση στα επαγγέλματα του πρωτογενή τομέα. 

Όπως τόνισαν οι ομιλητές «Ο εθελοντισμός αποτελεί άρρηκτο συνδετικό κρίκο για την λειτουργία της Κιβωτού του Κόσμου. Αποτελεί μια απλή, ταπεινή πράξη με μοναδικό κίνητρο και εφόδιο των εθελοντών μας, την ανιδιοτελή αγάπη και τη διάθεση για προσφορά προς τα παιδιά μας. Οι εθελοντές μας από την ίδρυση του Οργανισμού μας μέχρι και σήμερα είναι δίπλα μας πολύτιμοι αρωγοί και συμπαραστάτες μας στηρίζουν, με μοναδικό τους κίνητρο, την αγάπη στον καθημερινό δύσκολο αγώνα μας για την ανατροφή των παιδιών μας».

Ο διευθυντής του Πρώτου Γυμνασίου Βόλου Καραφέρης Ιωάννης αναφέρει ότι το πρόγραμμα νοιάζομαι και δρω χρηματοδοτείται από το ίδρυμα Λαμπράκη, το ίδρυμα Λασκαρίδη, την ΜΚΟ Δεσμός και το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Είναι ένα πρόγραμμα στο οποίο οι μαθητές και οι μαθήτριές μας μυούνται στον εθελοντισμό. Τη φετινή σχολική χρονιά επισκέφτηκαν τις άσπρες πεταλούδες, το γηροκομείο Βόλου, την Κιβωτό του κόσμου και θα επισκεφτούν το Κέντρο πληροφόρησης του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου με θέμα “προστατεύω τα απειλούμενα είδη”. Σκοπός είναι αφενός η κατανόηση των εννοιών και της σημασίας του εθελοντισμού και της αλληλεγγύης, καθώς και της στενής τους σύνδεσης με την ιδιότητα του ενεργού πολίτη, αφετέρου η καλλιέργεια στάσεων στην κατεύθυνση της μεγαλύτερης κοινωνικής συμμετοχής και της συνειδητής ανάληψης πρωτοβουλιών για συγκεκριμένες δράσεις, ώστε τα παιδιά να «νοιάζονται και να δρουν». Εν κατακλείδι οι δράσεις του εθελοντισμού και της αλληλεγγύης αντιμετωπίζονται πρωτίστως ως εκφράσεις της ενεργού πολιτειότητας.

kivotos3

Σελίδα 1 από 8