1gym-volou_logo

ΜΕΝΟΥ

Login


Forgot login?
Register

Online

None

ΣΥΝΔΕΘΗΚΑΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

ΔΡΑΣΕΙΣ

Αδελφοποίηση με το Παγκύπριο Γυμνάσιο Λευκωσίας

Συντάχθηκε απο τον/την ΚΑΡΑΦΕΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ Σάββατο, 05 Ιανουάριος 2019 16:05
Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο. PDFΕκτύπωσηE-mail

pan-e1422178429344

Εγκρίθηκε πρόσφατα από την Περιφέρεια Θεσσαλίας η αδελφοποίηση του Πρώτου  Γυμνασίου Βόλου (Παγκύπριο) με το Παγκύπριο Γυμνάσιο Λευκωσίας. 

Πρόκειται για αδελφοποίηση δύο ιστορικών ελληνικών δημόσιων σχολείων.

Το Παγκύπριο Γυμνάσιο Λευκωσίας είναι το αρχαιότερο σχολείο Μέσης Παιδείας της Κύπρου και το παλαιότερο απ’ όλα τα εκπαιδευτήριά της. Ιδρύθηκε το 1812 από τον Εθνομάρτυρα Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Κυπριανό και  ονομάστηκε «Ελληνική Σχολή». Το 1896 μετονομάστηκε σε Παγκύπριο Γυμνάσιο. Υπήρξε για δεκαετίες πρότυπο σχολείο για όλη την Κύπρο και ένα από τα σημαντικότερα εκπαιδευτήρια του Ελληνισμού. Παρείχε και παρέχει πάντοτε υψηλά επίπεδα εκπαίδευσης. Την ίδια στιγμή αποτελεί ένα εκπαιδευτήριο το οποίο συνέβαλε τα μέγιστα στους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες του έθνους.

Το σχολείο καταστράφηκε ολόκληρο από πυρκαγιά στις 25 Οκτωβρίου 1920. Λίγους μήνες μετά, ύστερα από γενναιόδωρη προσφορά του Πηλιορείτη Ιωάννη Βεργοπούλου γίνεται η αναστήλωση του σχολείου.

Το 1οΓυμνάσιο Βόλου ιδρύθηκε αμέσως μετά την ενσωμάτωση της Θεσσαλίας στο ελληνικό κράτος. Αρχικά λειτούργησε ως 4/τάξιο Γυμνάσιο και από το 1939 ως 1οΓυμνάσιο Αρρένων Βόλου. Το 1955 λόγω σεισμών λειτούργησε σε παραπήγματα και στη συνέχεια στο σημερινό κτίριο επί της οδού Κύπρου το οποίο κτίστηκε με παγκύπριο έρανο και γι’ αυτό ονομάζεται Παγκύπριο.

Ο Σύλλογος Καθηγητών του 1ουΓυμνασίου Βόλου αναγνωρίζει τους ισχυρούς ιστορικούς δεσμούς που συνδέουν το Παγκύπριο 1οΓυμνάσιο Βόλου με το Παγκύπριο Γυμνάσιο Λευκωσίας και την ανάγκη να διατηρούνται οι δεσμοί αυτοί ζωντανοί και διαχρονικοί. Για το λόγο αυτό προχώρησε σε πρόταση αδελφοποίησης προς το Παγκύπριο Γυμνάσιο Λευκωσίας η οποία έγινε αμέσως δεκτή. Συγκροτήθηκε  ομάδα εργασίας από μαθητές και καθηγητές, όμως εμπλέκεται όλο το σχολείο, καθώς οι δράσεις υλοποιούνται στο πλαίσιο διάφορων μαθημάτων διαθεματικά, μέσα από το πρόγραμμα εθελοντισμού ΄Νοιάζομαι και Δρω΄, τη θεατρική ομάδα του σχολείου κτλ.

Είναι σημαντικό οι μαθητές να μαθαίνουν την ιστορία του τόπου τους και του σχολείου τους και την ιστορία του ευρύτερου ελληνισμού και της Κύπρου ειδικότερα. Τέλος είναι αδιαμφισβήτητα τα πολλαπλά οφέλη που προκύπτουν όταν καλλιεργούνται σχέσεις με σχολεία άλλων χωρών και στην προκειμένη περίπτωση με μία χώρα και ένα σχολείο που έχει άρρηκτη σχέση με τη χώρα τους και το σχολείο τους.

Τέλος να σημειωθεί ότι αυτή είναι η δεύτερη αδελφοποίηση στην οποία προβαίνει το Πρώτο Γυμνάσιο Βόλου. Προηγήθηκε η αδελφοποίηση με το παλιότερο Γυμνάσιο της Γερμανίας το Melanchthon-Gymnasium in Nürnberg. Ένα Γυμνάσιο όπου διδάσκεται η Αρχαία Ελληνική γλώσσα και ιδρύθηκε το 1560.

Ρομποτική

Συντάχθηκε απο τον/την ΚΑΡΑΦΕΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ Δευτέρα, 17 Δεκέμβριος 2018 14:12
Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο. PDFΕκτύπωσηE-mail

Το σχολείο μας συμμετείχε στο 5ο φεστιβάλ ρομποτικής και οι μαθητές μας διακρίθηκαν με το βραβείο της έξυπνης λύσης.

robot1

robot3

Διακρίνονται οι μαθητές: Κουτσουνούρης Γεώργιος, Ιωάννου Δημήτριος, Μιχαηλίδης Αναστάσιος και Σαράτσης Ηλίας. Στη Θεσσαλονίκη τους συνόδευσε ο εκπαιδευτής τους, Δημήτριος Πάτρας.

http://www.ka-business.gr/pages/panepistimia/20681/festibal-rompotikhs-me-paradosh-kai-kainotomia

https://www.paron.gr/2018/12/19/dimos-neapolis-sykeon-metetrepsan-to-gymnasio-se-silikon-valley/

https://www.taxydromos.gr/Topika/318760-diakrithhkan-mikroi-rompotistes-twn-1oy-kai-8oy-gymnasiwn-boloy.html

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Συντάχθηκε απο τον/την ΚΑΡΑΦΕΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ Παρασκευή, 14 Δεκέμβριος 2018 07:26
Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο. PDFΕκτύπωσηE-mail

Η τρίτη τάξη επισκέφτηκε τη Βουλή, το ϊδρυμα Σταύρος Νιάρχος, τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, Το Μουσείο της Ακρόπολης, τον Ιερό βράχο της Ακρόπολης και άλλα αξιοθέατα της Αθήνας.

niarxos

img_9188

img_9214

Από τη Β' γυμνασίου:

vouli-b

taverna-2018

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΕΜΕ "Ο ΘΑΛΗΣ" 2018

Συντάχθηκε απο τον/την ΚΑΡΑΦΕΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ Δευτέρα, 12 Νοέμβριος 2018 20:31
Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο. PDFΕκτύπωσηE-mail

Διενεργήθηκαν με επιτυχία οι εξετάσεις της Μαθηματικής εταιρίας στο σχολείο μας το Σάββατο 10/11/2018. Συμμετείχαν πολλοί μαθητές και μαθήτριες από όλα τα σχολεία της Μαγνησίας.

2018-eme

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΑΙ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΜΑΘΗΤΗ

Συντάχθηκε απο τον/την ΚΑΡΑΦΕΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ Δευτέρα, 12 Νοέμβριος 2018 20:18
Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο. PDFΕκτύπωσηE-mail

Δεύτερη νίκη στο Κ2 παμπαίδων 200 μ. στους διασυλλογικούς αγώνες κανόε καγιάκ στα Χανιά στις 3-4/11/2018 πέτυχε ο μαθητής μας Σιάτρας Ευάγγελος της Γ΄τάξης

siatras

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ 2018

Συντάχθηκε απο τον/την ΚΑΡΑΦΕΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ Κυριακή, 28 Οκτώβριος 2018 21:36
Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο. PDFΕκτύπωσηE-mail

ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

perivalontiki

Το Πρώτο Γυμνάσιο Βόλου στο 1o΄΄Φεστιβάλ Επιστήμης και Καινοτομίας΄΄

Συντάχθηκε απο τον/την ΚΑΡΑΦΕΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ Τετάρτη, 17 Οκτώβριος 2018 05:29
Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο. PDFΕκτύπωσηE-mail

 Το 1o΄΄Φεστιβάλ  Επιστήμης και Καινοτομίας΄΄ που διοργανώθηκε  φέτος στην  πόλη της Λάρισας,με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την ίδρυση του ΠανεπιστημίουΘεσσαλίαςκαι πραγματοποιήθηκε στο Μύλο του Παππά, επισκέφτηκαν  τα τμήματα Β2 και Β5 του σχολείου μας  στα πλαίσια  του μαθήματος ΄΄Τεχνολογία΄΄ , την Πέμπτη  11/10/2018 .   

Το Φεστιβάλ Επιστήμης και Καινοτομίας της Θεσσαλίας διοργάνωσε ο εκπαιδευτικός οργανισμός «SciCo» Επιστήμη – Επικοινωνία, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισσαίων σε συνεργασία με ακαδημαϊκούς, ερευνητικούς και εκπαιδευτικούς οργανισμούς.  

Το Φεστιβάλ  περιελάμβανε μεταξύ άλλων τις παρακάτω θεματικές ενότητες:               Φυσική / Χημεία / Βιολογία / Γεωλογία / Μαθηματικά / Τεχνολογία/ Πληροφορική / Περιβάλλον / Υγεία / Διατροφή / Αστρονομία / Επιστήμη και Τέχνη / Καινοτομία

 Με γνώμονα τους τομείς αυτούς, ένα σύνολο εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δραστηριοτήτων είχαν σχεδιαστεί για να παρουσιαστούν στα σχολεία τις πρωινές ώρες: 

- Διαδραστικά Εκθέματα - Επιστημονικά Πειράματα - Εργαστήρια - Εκπαιδευτικά παιχνίδια  Παραστάσεις επιστημονικού Θεάτρου.

Οι  μαθητές  έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον  στις παρουσιάσεις , έκαναν πολλές ερωτήσεις και με ενθουσιασμό πήραν μέρος  στις βιωματικές δραστηριότητες.

Οργανωτές και συνοδοί της επίσκεψης  :  Ξυραφάκη Σοφία  ΠΕ82  , Αναστασοπούλου Γεωργία ΠΕ 83 και  Μαρσουβανίδης  Μιχάλης ΠΕ11.

http://volos.ert.gr/blog/2018/10/17/to-proto-gymnasio-voloy-sto-1o-festival-epistimis-kai-kainotomias/

img_6718

OKTOBERFEST

Συντάχθηκε απο τον/την ΚΑΡΑΦΕΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ Παρασκευή, 05 Οκτώβριος 2018 13:24
Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο. PDFΕκτύπωσηE-mail

Πρώτο Γυμνάσιο Βόλου

Φωτογραφίες από την εκδήλωση OKTOBERFEST που διοργανώνει το τμήμα Γερμανικής γλώσσας του σχολείου κάθε χρόνο. Η παρουσία των παιδιών, των γονέων και των εκπαιδευτικών ήταν καταλυτική. Ψήθηκαν λουκάνικα στα κάρβουνα και ακολούθησε χορός και γλέντι με τη συμμετοχή όλων. Στα ηχητικά: Πατρας Δημήτρης, στο ψήσιμο: Καραφέρης Ιωάννης, στο ταμείο: Μπαϊράμη Φωτεινή.

img_6693
img_6682
img_6678
Πρόσκληση
Αφορά στη γιορτή OKTOBERFEST που διοργανώνεται κάθε χρόνο από το τμήμα των Γερμανικών του σχολείου και την καθηγήτρια Ζερζεβουλίδου Παρασκευή.
Εθελοντές μαθητές, μαθήτριες, εκπαιδευτικοί και γονείς θα συμμετέχουν σ’ αυτή τη γιορτή όπου θα παρουσιαστούν Γερμανικά φαγητά, γλυκά, ψητά λουκάνικα στα κάρβουνα, αναψυκτικά και μπύρα χωρίς αλκοόλ. Θα ακολουθήσουν χοροί από την ομάδα χορού του σχολείου και την εκπαιδευτικό Χρηστίδη Ελένη. Στη συνέχεια θα χορέψουν όλοι οι παρευρισκόμενοι.
Σάββατο 6/10/2018 και ώρα 7.00 μμ.

oktoberfest-2018poster.doc

Αναβάθμιση χώρων

Συντάχθηκε απο τον/την ΚΑΡΑΦΕΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ Κυριακή, 09 Σεπτέμβριος 2018 05:49
Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο. PDFΕκτύπωσηE-mail

ΠΡΟΠΑΙΔΕΙΑ

Συντάχθηκε απο τον/την ΚΑΡΑΦΕΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ Δευτέρα, 18 Ιούνιος 2018 08:25
Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο. PDFΕκτύπωσηE-mail

Σελίδα 1 από 8