1gym-volou_logo

ΜΕΝΟΥ

Login






Forgot login?
Register

Online

None

ΣΥΝΔΕΘΗΚΑΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Αποχαιρετιστήρια εκδήλωση αποφοίτων στις 10-6-2016

Κυριακή, 04 Δεκέμβριος 2016 20:58
Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο. PDFΕκτύπωσηE-mail
img_3795

Γιορτή 17-11-2016

Κυριακή, 04 Δεκέμβριος 2016 20:54
Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο. PDFΕκτύπωσηE-mail
img_4147

Γιορτή αποφοίτησης 50 χρόνων

Κυριακή, 11 Σεπτέμβριος 2016 16:17
Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο. PDFΕκτύπωσηE-mail

Το Αμάρτημα της Μητρός μου

Σάββατο, 21 Μάιος 2016 21:53
Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο. PDFΕκτύπωσηE-mail

«Το Αμάρτημα της Μητρός μου» και ο Δήμος Αβδελιώδης στο 1 Γυμνάσιο Βόλου το σχολικό έτος 2015-2016

Οι μαθητές του 1ου Γυμνασίου Βόλου είχαν τη μοναδική χαρά και τύχη να παρακολουθήσουν το διήγημα του Γεωργίου Βιζυηνού «Το αμάρτημα της μητρός μου», σκηνοθετημένο από το Δήμο Αβδελιώδη, στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας. Εκτός από τους ηθοποιούς, Θεμιστοκλή Καρποδίνη και Αγάπη Μανουρά που ανέλαβαν να αποδώσουν θεατρικά με μεγάλη επιτυχία το ανυπέρβλητο κείμενο του Βιζυηνού, στο σχολείο μας παραβρέθηκε και ο ίδιος ο σκηνοθέτης Δήμος Αβδελιώδης, ο οποίος μίλησε πριν την παράσταση στους μαθητές, εισάγοντάς τους στο έργο του συγγραφέα. Ο σκηνοθέτης τόνισε ότι ο Γεώργιος Βιζυηνός επιζητά, σ? αυτό το αριστουργηματικό έργο, την αμοιβαία κατανόηση και συγχώρεση από τη μητέρα του, αποκαλύπτοντας ο ίδιος την πιο βαθιά του πληγή.

1

Σύμφωνα με το σκηνοθέτη πρόκειται για μια τραγικού χαρακτήρα εξομολόγηση που ενώ συνήθως κρύβεται επιμελώς στο σκοτάδι, εδώ βγαίνει αγέρωχα στο φώς, και ξεπερνώντας τις συμπληγάδες της ηθογραφίας και της ηθικογραφίας, γίνεται λόγος δημόσιος και λυτρωτικός, με το πνεύμα ενός πολύ μεγάλου συγγραφέα. Ενός πνεύματος, που έχει συμπεριλάβει και αφομοιώσει μέσα σε όλο το πεζογραφικό του έργο, τα στοιχεία ενός ζωντανού και πηγαίου λαϊκού πολιτισμού που εμπεριέχει τις δυνάμεις της ζωής και της πίστης, να υπερνικούν τις δυνάμεις του θανάτου και της φθοράς.
Στη συνέχεια ο σκηνοθέτης αναφέρθηκε στην υπόθεση του έργου. Στο τέλος της παράστασης οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να κάνουν ερωτήσεις στο σκηνοθέτη και να συζητήσουν τόσο μαζί του όσο και με τους ηθοποιούς. Με δυο λόγια οι μαθητές του 1ου Γυμνασίου Βόλου είχαν την ευκαιρία να γίνουν κοινωνοί μιας μοναδικής εμπειρίας, παρακολουθώντας μια ποιοτική παράσταση και γνωρίζοντας ένα σημαντικό σκηνοθέτη του θεάτρου και του κινηματογράφου.

2

«Το αμάρτημα της μητρός μου» είναι το πρώτο ελληνικό διήγημα με ψυχαναλυτική δομή, τη ψυχαναλυτική θεραπεία τη συγχώρεσης, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα διηγήματα της ελληνικής πεζογραφίας κι ένα σπάνιο κείμενο για την παγκόσμια λογοτεχνία, από το οποίο εμπνεύστηκε για ακόμα μια φορά ο σκηνοθέτης. Το κυρίαρχο στοιχείο στα έργα του Δ. Αβδελιώδη είναι ο τρόπος εκφοράς του λόγου. Κάθε κείμενο, είτε θεατρικό είτε λογοτεχνικό, προσφέρεται σαν μια παρτιτούρα που θα πρέπει να ερμηνευθεί σωστά, για να μπορέσει να αναδείξει τις διακυμάνσεις και την πραγματικότητα των αισθημάτων και των ιδεών που δημιουργούν τη συγκίνηση. Η παράσταση «Το Αμάρτημα της Μητρός μου» παρουσιάζεται με αυτή τη μέθοδο υποδειγματικά επάνω στην απόδοση και την ερμηνεία ενός λογοτεχνικού κειμένου.
Το αυτοβιογραφικό διήγημα «Το Αμάρτημα της Μητρός μου» αναφέρεται στις απελπισμένες αλλά μάταιες προσπάθειες της Μητέρας του Βιζυηνού να σώσει από τον θάνατο το άρρωστο, μικρό της κορίτσι. Οι ενοχές της απώλειας ακολούθως, την ωθούν σε δυο αλλεπάλληλες υιοθεσίες κοριτσιών, που γίνονται όμως η αιτία να παραμεληθούν τα άλλα τρία ορφανά από πατέρα αγόρια της, και να στερηθούν των φροντίδων της. Όταν μεγαλώνουν και γίνονται άνδρες, ακόμα δεν μπορούν να κατανοήσουν αυτή την άστοχη εμμονή, της μητέρας τους. Αργότερα, ύστερα από χρόνια, επιστρέφοντας από τις σπουδές του στη Γερμανία ο μεσαίος της γιός, ο ίδιος ο συγγραφέας, μαθαίνει έκπληκτος από τη μητέρα του, το τραγικό μυστικό της.
Ο Δήμος Αβδελιώδης είναι ένας Έλληνας σκηνοθέτης, σεναριογράφος, ηθοποιός και παραγωγός. Γεννήθηκε στη Χίο το 1952 , σπούδασε στη Φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παρακολούθησε μαθήματα υποκριτικής στη δραματική σχολή του Γιώργου Θεοδοσιάδη. Έχει σκηνοθετήσει τόσο κινηματογραφικές ταινίες, όσο και θεατρικές παραστάσεις. Δίδαξε επίσης κινηματογράφο στο τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Παντείου Πανεπιστημίου από το 1993 μέχρι το 1998. Από το 1997 ως το 2000 και από το 2003 έως τα μέσα του 2010, διετέλεσε Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Βορείου Αιγαίου. Οι ταινίες του το «Το δέντρο που πληγώναμε» (1987) και «Η εαρινή σύναξις των αγροφυλάκων» (1999) τιμήθηκαν με πολλά βραβεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ανάμεσα στις σκηνοθεσίες του ξεχώρισαν οι θεατρικές παραστάσεις «Μορφές από το έργο του Βιζυηνού» (1992), «Λίγα απ? όλα (Καραγκιόζης)» (2001), «Μαράν Αθά», «Τελευταία μαγνητοταινία του Κραπ» και «Το μόνον της ζωής του ταξείδιον» (2010), «Ερωφίλη» (2012). Με την τελευταία του δουλειά «Η απολογία του Σωκράτη» (το κείμενο του Πλάτωνα στην αρχαία ελληνική γλώσσα) θα περιοδεύσει στο εξωτερικό.

to-amartima

ΣΧΟΛΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ 2015

Σάββατο, 21 Μάιος 2016 20:53
Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο. PDFΕκτύπωσηE-mail

Φωτογραφίες από τη σχολική γιορτή Χριστουγέννων 2015

thumb_img_2997_1024

ΣΧΟΛΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ 27 10 2015

Σάββατο, 21 Μάιος 2016 20:44
Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο. PDFΕκτύπωσηE-mail

Φωτογραφίες από τη σχολική γιορτή 27 10 2015

thumb_img_2949_1024

thumb_img_2946_1024

17 ΝΟΕΜΒΡΗ 2015

Σάββατο, 21 Μάιος 2016 20:12
Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο. PDFΕκτύπωσηE-mail

Φωτογραφίες από τη σχολική γιορτή 17 Νοεμβρίου 2016

thumb_img_2971_1024

thumb_img_2970_1024

thumb_img_2978_1024

Θεατρικό στην Αγγλική γλώσσα από το 1ο Γυμνάσιο Βόλου

Πέμπτη, 12 Μάιος 2016 19:35
Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο. PDFΕκτύπωσηE-mail

Ένα σκετσάκι δοσμένο στα αγγλικά μέσα από ένα χουμοριστικό διάλογο από τους μαθητές Νικολέτα Κουτίνα και Γιάννη Σαμαρά και με την συμμετοχή στο τραγούδι και κιθάρα του Κωσταντίνου Ψαρρά με την καθοδήγηση της καθηγήτριας Αγγλικών Ελένη Βροντινού. Ο τίτλος του έργου ? The Bank Robber? και γράφτηκε από τον καθηγητή αγγλικών Luke Prodromou.

thumb_img_3766_1024

thumb_img_3767_1024

θεατρική παράσταση 2016

Συντάχθηκε απο τον/την ΚΑΡΑΦΕΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ Σάββατο, 30 Απρίλιος 2016 21:34
Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο. PDFΕκτύπωσηE-mail

img_3645

Ο ΝΕΟΕΛΛΗΝΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΕΤΑΙ. ΜΙΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΒΟΛΟΥ.

το video εδώ

Ο ΝΕΟΕΛΛΗΝΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΕΤΑΙ.

Μια δίωρη θεατρική παράσταση από τις ομάδες Θεάτρου και Χορού του Πρώτου Γυμνασίου Βόλου. Μια θεατρική διασκευή έργων των Σπύρου Μελά, Μάριου Ποντίκα-κ.α, διανθισμένη με όμορφες χορογραφίες και τραγούδια. ΔΕΥΤΕΡΑ 18 ΑΠΡΙΛΙΟΥ2016 στο ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΠΡΩΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ-ΛΥΚΕΙΟΥ (ΚΥΠΡΟΥ 48) και την ΤΕΤΑΡΤΗ 20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016 ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ του ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ. Συμμετέχουν 62 μαθητές και μαθήτριες των ΟμάδωνΘεάτρου και χορού του Σχολείου.

Καρπούς της συνεργασίας των δύο ομάδων υπήρξαν οι παραστάσεις ??Στα μονοπάτια των Αρχαίων Ελλήνων??, ??Αφιέρωμα στην ελληνική κωμωδία της δεκαετίας του 60??,??Αυλή των Θαυμάτων??,??130 χρόνια Πρώτο Γυμνάσιο Βόλου??, ??Αρχαίοι Έλληνες και Νεοέλληνες??, ??Παραμύθι χωρίς Όνομα??, ??Άγγελος Σικελιανός μια ζωή, μια εποχή??, ??Τηλεκοινωνία??.

Σκηνικά, αφίσα Αιβαλιώτης Δημήτρης(ΠΕ08) Μουσική διδασκαλία Κινδαλή Αθανασία (ΠΕ 16) Τεχνική υποστήριξη Πανηγυρτζόγλου Αθηνά (ΠΕ19) και Πάτρας Δημήτρης (ΠΕ4) Διδασκαλία χορού, χορογραφίες, ενδυματολογία, μουσική επιμέλεια Χρηστίδη Ελένη (ΠΕ11) Θεατρική διδασκαλία, θεατρική διασκευή, μουσική επιμέλεια Χριστοδουλίδης Λεωνίδας (ΠΕ 02)

Πρωταγωνιστούν κατά σειρά εμφάνισης οι μαθητές και μαθήτριες: Πατέρας: Νιαώτης Σταύρος, Γιάννης: Παπαδόπουλος Παύλος, Ριρή: Σιμιτζή Κατερίνα, Λένα Βέργου: Μαρία Κουτσορεβύθη, Ιωάννα: Οικονόμου Βικτώρια, Συμπεθέρα: Μπέκα Μαρία, Άλεξ: Λίτσο Δημήτρης , Δημοσιογράφος:ΠανταζήΔαυίδα, Λένα Βέργου: Κατσάδα Ευαγγελία, Νινέτ:Ντίντο Χριστίνα, Μικρή: Γκόλτση Αναστασία, Γιατροί: Κιόσια Λόρι, Καραδήμου Κων/να, 2ος Πατέρας: Σαμαράς Ιωάννης, Συμπεθέρα: Μπουτίνα Σοφία, Στρατηγός Στασινός: Παγωνόπουλος Κώστας, Ηθοποιός: Σούλι Μαριλένα, Βελής: Γιώργος Παπαδόπουλος, Καλεσμένος: Μακρής Χρήστος, Καταναλώτρια: Καμπέρη Ελένη, Emo: Mακρή Άννα, Ποδοσφαιρόφιλος: Λιάμπος Θανάσης, Άφωνη Αφωνίδου: Σφέτσα Ιουλία Πετρούλα: Κουτσιμπού Ελευθερία, Συγγραφέας: Κορώνα Ανθή, Φίλη: Κατσιαβριά Ελένη, Δημοσιογράφος: Μαρία Πανταζή.

Τραγουδούν κατά σειρά εμφάνισης: Λογαρά Βίκυ, Ψαρράς Κων/νος, Ντόντου Εύα, Πανταζή Δαυίδα, Πανταζή Μαρία.

Χορεύουν κατά αλφαβητική σειρά: Αγραφιώτη Αγγελική Δέσποινα, Αθηναίου Θεοδώρα, Aθανασίου Βασίλειος,Γαλανός Νίκος, Γαρυφαλλογιάννη Δήμητρα, Γιωτάκου Ελένη, Γκίκας Παναγιώτης, Γκόλτση Αναστασία, Γκόλτση Ασημίνα, Δημοπούλου Ερμιόνη, Επιτρόπου Ρένα, Ζινονίδη Ελένη, Ζήτρα Ισαβέλλα, Καμπέρη Ελένη, Καρδακάρη Βάσια, Κάρρου Ιωάννα, Κιόσια Λόρι, Κουτσίμπου Ελευθερία, Κουτσορεβύθη Μαρία, Μάρρα Ευδοκία, Μαυρομάτη Αγορίτσα, Μαυρομάτη Ακριβή, Μαυρομάτης Γιώργος, Μόκα Ιωάννα, Μουτσινά Ιωάννα, Πανταζή Δαυίδα, Πανταζή Μαρία, Παπατριανταφύλλου Κων/να, Πασχάλης Αναστάσιος, Πασχαλίδου Άρτεμις, Πολυχρονοπούλου-Βίβιαν Σιώρου Ευρυδίκη, Σούλι Μαριλένα, Σταμούλος Αλέξανδρος , Στεφανάι Νικολ, Τέγα Μαριάννα, Τέλιου Χρύσα, Τζαρτζάνη Λαμπρινή, Ρίκα Φιλιώ.

 Για την περσυνή παράσταση πατήστε εδώ

img_3646

img_3636img_3641

Τσικνοπέμπτη

Σάββατο, 30 Απρίλιος 2016 21:01
Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο. PDFΕκτύπωσηE-mail
img_3427

Σελίδα 3 από 4