1gym-volou_logo

ΜΕΝΟΥ

Login






Forgot login?
Register

Online

None

ΣΥΝΔΕΘΗΚΑΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

ΔΡΑΣΕΙΣ

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΣΤΟ 1 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΒΟΛΟΥ ΑΠΟ ΤΟ MELANCHTHON GYMNASIUM NURNBERG

Σάββατο, 23 Σεπτέμβριος 2017 10:52
Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο. PDFΕκτύπωσηE-mail

Απο το Σάββατο 16/9/2017 μέχρι και τις 23/9/2017 στο σχολείο μας βρίσκονταν 18 μαθητές και μαθήτριες από το Μελάγχθον Γυμνάσιο της Νυρεμβέργης μαζί με τους συνοδούς καθηγητές τους. Ξεναγήθηκαν σε αρχαιολογικούς χώρους, παρακολούθησαν μαθήματα στο σχολείο και συμμετείχαν σε πλήθος δραστηριοτήτων. Ήταν οι επίσημοι προσκεκλημένοι μας. Ένα πρόγραμμα ανταλλαγών που ξεκίνησε πριν δυο χρόνια και συνεχίζεται... ΕΡΤ

 ΥΠΟΔΟΧΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ:

reception

ΣΤΟ ΗΛΙΑΚΟ ΡΟΛΟΪ:

solar_watch

ΠΑΡΤΥ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ:

school_party

ΜΕ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΤΗΡΙΑ ΒΡΑΔΙΑ:

last_night

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΟ 1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΒΟΛΟΥ

Συντάχθηκε απο τον/την ΚΑΡΑΦΕΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ Σάββατο, 24 Ιούνιος 2017 10:48
Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο. PDFΕκτύπωσηE-mail

Η ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΒΟΛΟΥ ΣΤΟΝ «ΚΑΥΚΑΣΟ» ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ.

Κυριακή, 09 Απρίλιος 2017 19:20
Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο. PDFΕκτύπωσηE-mail

Η ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΒΟΛΟΥ ΣΤΟΝ «ΚΑΥΚΑΣΟ» ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ.

       Στα πλαίσια της μεγάλης διασχολικής εκδήλωσης για το Νίκο Καζαντζάκη που οργάνωσε με μεγάλη επιτυχία η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας συμμετείχε και η θεατρική ομάδα του Πρώτου Γυμνασίου Βόλου. Στην εκδήλωση συμμετείχε το σύνολο ,σχεδόν, των Γυμνασίων της Μαγνησίας. Μαθητές και καθηγητές, εκτός του ωραρίου διδασκαλίας, μόχθησαν, προκειμένου να παρουσιάσουν μια μικρή γεύση από τα «Ταξιδιωτικά» του Νίκου Καζαντζάκη.  Το θέμα που επεξεργάστηκε  η θεατρική ομάδα του Πρώτου Γυμνασίου Βόλου ήταν το ταξίδι ? αποστολή του μεγάλου λογοτέχνη στον Καύκασο. «Να αγαπάς την ευθύνη» έλεγε, και εκεί το εφάρμοσε εμπράκτως. Στον σύντομο χρόνο που της αναλογούσε η ομάδα παρουσίασε ένα μικρό θεατρικό δρώμενο με την συμμετοχή των μαθητών/τριών  Ευαγγελίας Κατσάδα,  Μαρίας Κουτσορεβύθη και Χρήστου Μακρή. Η θεατρική διδασκαλία και η επιλογή κειμένου ήταν του φιλολόγου Λεωνίδα Χριστοδουλίδη. Η ενδυματολογική προσέγγιση της γυμνάστριας Ελένης Χρηστίδη και τα σκηνικά του καθηγητή Καλλιτεχνικών Δημήτρη Αιβαλιώτη. Οι ομάδες θεάτρου και χορού του Πρώτου Γυμνασίου Βόλου ετοιμάζουν την φετινή παράσταση θεάτρου και χορού του Σχολείου που θα παρουσιαστεί στα πλαίσια του Μαθητικού Φεστιβάλ στο Θέατρο του Πολιτιστικού Οργανισμού Της Νέας Ιωνίας στις 15 Μαίου  και η οποία θα εστιάζει στην δυνατή φιλία δύο εμβληματικών μορφών της ελληνικής λογοτεχνίας του Αγγελου Σικελιανού και του Νίκου Καζαντζάκη.

το βίντεο της TRT εδώ

2

eikona2

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΑΠΟΥΝΙΟΥ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΙΑΣ ΚΑΙ ΛΑΔΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΩ ΓΑΤΖΕΑ

Κυριακή, 09 Απρίλιος 2017 18:39
Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο. PDFΕκτύπωσηE-mail

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΑΠΟΥΝΙΟΥ ΑΠΟ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΒΟΛΟΥ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΙΑΣ ΚΑΙ ΛΑΔΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΩ ΓΑΤΖΕΑ ΣΤΙΣ 29/3/2017

Το Μουσείο ελιάς και λαδιού στην Άνω Γατζέα επισκέφτηκαν οι μαθητές και οι μαθήτριες των τμημάτων Γ2 και Γ4 στα πλαίσια διδακτικής επίσκεψης στο μάθημα της χημείας. Αφού αρχικά συμμετείχαν σε πρόγραμμα καθοδηγούμενοι από τους υπευθύνους του μουσείου, στη συνέχεια με τη βοήθεια των καθηγητών/τριών τους παρασκεύασαν σαπούνι. Η μέρα ήταν ηλιόλουστη, η επίσκεψη στο σιδηροδρομικό σταθμό ενδιαφέρουσα, η ανάβαση του μονοπατιού όλο πειράγματα και η παρασκευή του σαπουνιού γεμάτη ενδιαφέρουσες ερωτήσεις. Στο τέλος οι μαθητές και οι μαθήτριες πήραν τα σαπουνάκια τους, που τα παρασκεύασαν οι ίδιοι/ες.

moio_elias_2017

parousiasi

Για να δείτε τα φύλλα εργασίας πατληστε εδώ και εδώ

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΚΙ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ ΠΗΛΙΟΥ

Κυριακή, 09 Απρίλιος 2017 17:53
Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο. PDFΕκτύπωσηE-mail

                                 1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΒΟΛΟΥ?..ΜΑΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΦΥΣΗ?..

 Την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017, το 1ο Γυμνάσιο Βόλου, πραγματοποίησε διδακτική επίσκεψη του μαθήματος της γυμναστικής στα Χάνια Πηλίου με 40 μαθητές της  Β? Γυμνασίου του σχολείου. Στόχος της δραστηριότητας ήταν οι μαθητές να έρθουν σε επαφή με το άθλημα της χιονοδρομίας(σκι) σύμφωνα με το αναλυτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας για τα μη διαδεδομένα αθλήματα. Eκεί  έγινε εκμάθηση της τεχνικής του σκι ώστε οι μαθητές να μάθουν να κατεβαίνουν με ασφάλεια και εκμάθηση της χρήσης των αναβατήρων (lift). Είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που το σχολείο υλοποιεί αθλητικές δραστηριότητες κοντά στην φύση με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή. Μάλιστα έτσι δημιουργήθηκε και μία παράδοση στην εκμάθηση χιονοδρομίας, ώστε οι μαθητές κάθε χρόνο περιμένουν το πρώτο χιόνι. Αρκετοί δε από αυτούς, μετά τα μαθήματα, συνεχίζουν και μόνοι τους να εκδράμουν σε όποιο βουνό έχει τις  κατάλληλες συνθήκες.

Στόχος του σχολείου είναι  τα παιδιά να μάθουν πώς μπορούν να ασκούνται και έξω από στα στενά όρια της πόλης αλλά και να επιδιώκουν την άσκηση όπου  βρίσκονται. Μέσω του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής, οι μαθητές καλούνται να συμμετέχουν σε αθλητικές δραστηριότητες που τους φέρνουν κοντά στην φύση και τους δημιουργούν εναλλακτικές εικόνες και εμπειρίες από αυτές του συνήθη αστικού τρόπου ζωής.  Κυρίως, όμως, μαθαίνουν να αγαπούν την φύση, να την σέβονται και να προστατεύουν τον εαυτό τους και τους συνασκούμενούς τους σε κάθε αθλητική δραστηριότητα.

Σημαντική, σε αυτήν την προσπάθεια υλοποίησης της δραστηριότητας, ήταν η βοήθεια της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας «Κένταυρος Όρος», και συγκεκριμένα του Προέδρου, κυρίου Ιγγλέση, που διευκόλυνε και φέτος την διεξαγωγή αυτών των μαθημάτων, με  την χορήγηση αδειών μεταφοράς-μετακίνησης με τα λιφτ του χιονοδρομικού κέντρου, τόσο για τους μαθητές όσο και για τους συνοδούς-εκπαιδευτές τους την Χρηστίδη Ελένη τον Πάτρα Δημήτρη και την Σακελλαρίδου Ευθαλία.

xania-2017

http://www.taxydromos.gr/Topika/255004-ma8htes-ekanan-ma8hmata-ski-sta-xania.html

Το 1ο Γυμνάσιο στο δρόμο του Οδυσσέα?

Κυριακή, 09 Απρίλιος 2017 17:22
Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο. PDFΕκτύπωσηE-mail

Το 1ο  Γυμνάσιο στο δρόμο του Οδυσσέα??.

Το 1ο Γυμνάσιο Βόλου πραγματοποίησε στα πλαίσια σχολικών δραστηριοτήτων εκπαιδευτική επίσκεψη των μαθητών του Περιβαλλοντικού προγράμματος «S.O.S Ενέργεια ? Αντέδρασε ? Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας»στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκ/σης Ιθάκης στις 18-19-20 Μαρτίου.

Στην τριήμερη διάρκεια του προγράμματος οι μαθητές είχαν την δυνατότητα όχι μόνο να απολαύσουν την ομορφιά και γραφικότητα του νησιού αλλά και να γνωρίσουν με βιωματικό τρόπο τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και να ευαισθητοποιηθούν ως ενεργοί πολίτες στη διαχείριση και εξοικονόμηση της ενέργειας.

Η φιλοξενία στο Κ.Π.Ε και ο βιωματικός χαρακτήρας των δράσεων βοήθησαν στο να αναπτυχθεί η συνεργασία μεταξύ τους και να δουλέψουν σαν ομάδα. Οι παρουσιάσεις που έγιναν στο Κ.Π.Ε και οι βιωματικές δράσεις εντός και εκτός του Κ.Π.Ε κέντρισαν το ενδιαφέρον των μαθητών οι οποίοι με μεγάλη ευχαρίστηση και προθυμία συμμετείχαν σε αυτές. Οι μαθητές που συμμετείχαν ήταν της Β΄ και της Γ΄ τάξης του σχολείου μας και χαρακτήρισαν την εκπαιδ/κή επίσκεψη εποικοδομητική, ενδιαφέρουσα, ευχάριστη και δημιουργική .

Ο προορισμός της Ιθάκης τους έδωσε τη δυνατότητα να δουν  κι άλλα μέρη όπως το λιμάνι του Αστακού, την Κεφαλονιά, την γέφυρα Ρίου ? Αντιρρίου και την Ναύπακτο. Η Ιθάκη τους πρόσφερε όμορφες εικόνες που θα τους συντροφεύουν σ? όλη τους την ζωή αλλά και οι Ιθακιώτες με την φιλοξενία και τους ζεστό τους χαμόγελο κατέκτησαν τις καρδιές τους.

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν οι μαθήτριες Β΄ Τάξης : Τριανταφύλλου Κατερίνα, Τσίκα Σοφία, Χαρίση Έλενα, Μαυρομάτη Ακριβή ,Μαυρομάτη Αγορίτσα ,  Σφέτσα Ιουλία, Ψαρού Ανθή , Μαρτίου Φωτεινή, Κατσαμάκη Ιωάννα, Τζατζάκη Γεωργία, Τζαρτζάνη Λαμπρινή, Χριστοφορίδη Δήμητρα,και οι μαθητές/τριες της Γ΄τάξης :                                                          Ζουμπούλης Αριστοτέλης,Καλαβρός Ιωάννης,Μιχάλης Ιωάννης Μπαμπαλίτσας Παναγιώτης, Κυρίτσης Δημήτρης, Σπανός Θεοδόσης -Παναγιώτης, Σιώρος Χαράλαμπος, Αλευρά Βασιλική, Βολίδη Όλγα, Αφραφιώτη Αγγελική, Πανταζή Δαυίδα  Πανταζή Μαρία, Πολυχρόνου Μαργαρίτα.

 Τους μαθητές συνόδεψαν η υπεύθυνη του προγράμματος Ξυραφάκη Σοφία ΠΕ17.06 και η Χρηστίδη Ελένη ΠΕ11.

image-1-2

http://www.taxydromos.gr/Topika/254783-to-1o-gymnasio-boloy-sto-dromo-toy-odyssea.html

Συνδυασμός περιπάτου με σωματική άθληση.

Κυριακή, 09 Απρίλιος 2017 16:56
Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο. PDFΕκτύπωσηE-mail

Συνδυασμός περιπάτου με σωματική άθληση.

Την Τρίτη 4/4/2016 το 1ο Γυμνάσιο Βόλου προγραμμάτισε σχολικό περίπατο στις Αλυκές.

Η μετακίνηση έγινε με λεωφορεία του αστικού ΚΤΕΛ.

Ωστόσο παράλληλα προγραμματίστηκε και μετάβαση στο χώρο της εκδρομής μιας ομάδας μαθητών με ποδήλατα - όπως και πέρυσι. Έτσι 32 μαθητές και μαθήτριες με τη συγκατάθεση των γονιών τους και συνοδεία 5 καθηγητών κινήθηκαν στον ποδηλατόδρομο Βόλου ? Αλυκών. Η ημέρα ήταν ηλιόλουστη και το εγχείρημα αυτό έδωσε μεγάλη ικανοποίηση στους μαθητές και τις μαθήτριες του 1ου Γυμνασίου Βόλου. Από την προηγούμενη ημέρα ετοίμαζαν τα ποδήλατά τους. Τέντωσαν τις αλυσίδες, λάδωσαν τα γρανάζια και το πρωί ήταν παρατεταγμένα τα ποδήλατα στον προαύλιο χώρο του σχολείου για έλεγχο των ποδηλάτων ( λάστιχα, ταχύτητες, κράνη, κ.α. ) από τους υπεύθυνους καθηγητές. Κάποια παιδιά επιστράτευσαν ποδήλατα που τα είχαν από την εποχή που ήταν στο δημοτικό? (αποτέλεσσμα: κάποιοι συνοδοί έμειναν τελευταίοι με τους μαθητές και προσπαθούσαν να επιδιορθώσουν ντίζες που έσπαζαν κ.α.) Όπως δήλωσε ο Διευθυντής του σχολείου Ιωάννης Καραφέρης, οι μαθητές και οι μαθήτριες ήταν ενθουσιασμένοι με αυτή τη δράση επειδή το ποδήλατο είναι ενταγμένο στα παιχνίδια τους. Μάλιστα μερικοί μαθητές - κατά ομολογία των γονιών τους - δεν κοιμήθηκαν όλο το βράδυ από τη λαχτάρα τους να συμμετέχουν στην ποδηλατοδρομία.

alykes_2017

http://www.taxydromos.gr/Topika/254971-sxolikh-ekdromh-me-podhlata-stis-alykes.html

https://e-thessalia.gr/peripato-me-podilata-stis-alykes-apo-to-1o-gymnasio-volou/

τα Γοριτσόπαιδα

Σάββατο, 31 Δεκέμβριος 2016 10:50
Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο. PDFΕκτύπωσηE-mail

stolismeno_dendro2

«Ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο στη Γορίτσα από το 1ο Γυμνάσιο Βόλου»

Όποιος περπατήσει στο μονοπάτι προς την κορυφή του λόφου θα συναντήσει ένα πρωτότυπο θέαμα για το οποίο ευθύνονται τα «Γοριτσόπαιδα», οι μαθητές του 1ου Γυμνασίου Βόλου που συμμετέχουν στο αντίστοιχο περιβαλλοντικό πρόγραμμα του σχολείου. Στο πλαίσιο των δράσεών τους, τα «Γοριτσόπαιδα» υιοθέτησαν και στόλισαν χριστουγεννιάτικα ένα από τα δεντράκια του λόφου, δείχνοντας την ευαισθησία και την αγάπη τους προς τη φύση. Άλλωστε, ένας από τους κυριότερους στόχους του προγράμματος είναι να συνδεθεί στη συνείδηση των μαθητών ο αστικός χώρος της πόλης μας με το κοντινό περιαστικό περιβάλλον.

Οι υπεύθυνοι καθηγητές του προγράμματος, ερωτηθέντες για τους στόχους που εξυπηρετεί η επιλογή του θέματος, ανέφεραν  ότι ο λόφος της Γορίτσας - λίγα λεπτά της ώρας από το κέντρο του Βόλου - αποτελεί τον ιδανικό τόπο για να έρθουμε πιο κοντά στη φύση, να αναπτύξουμε κοινωνικούς δεσμούς ως μέλη ομάδας και να ενστερνιστούμε το πνεύμα του εθελοντισμού, να αποκτήσουμε οικολογική συνείδηση, να υιοθετήσουμε έναν πιο υγιεινό και «αθλητικό» τρόπο ζωής , να ενημερωθούμε για την τοπική μας ιστορία και να αναπτύξουμε κάποιες ψυχοκινητικές δεξιότητες, π.χ. μέσα από κάποιες κατασκευές.

Οι ίδιοι οι μαθητές του προγράμματος μας συστήθηκαν μέσα από ένα άρθρο που μας παρέδωσαν:

«Εξερευνώντας τον λόφο της Γορίτσας»

«Είμαστε η ομάδα του περιβαλλοντικού προγράμματος «τα Γοριτσόπαιδα» του 1ου Γυμνασίου Βόλου. Συγκεντρωνόμαστε κάθε Πέμπτη μετά το σχόλασμα και οργανώνουμε τις δράσεις μας. Κάποιες Κυριακές πηγαίνουμε στον λόφο της Γορίτσας.

 Οι στόχοι που έχουμε ως περιβαλλοντική ομάδα είναι να γνωρίσουμε καλύτερα τα μονοπάτια της Γορίτσας, να φτιάξουμε και να πετάξουμε τον δικό μας χαρταετό, να παρακολουθήσουμε αγώνες ορεινής ποδηλασίας, όπως κάναμε την Κυριακή στις 11/12/2016 και να πάμε για τοξοβολία και σκοποβολή. Επίσης, θα συναντήσουμε τους δασοπροσκόπους και τέλος θα ασχοληθούμε με τον αρχαιολογικό χώρο της Γορίτσας.

Πιστεύουμε ότι ο λόφος της Γορίτσας είναι το ιδανικό μέρος για έναν περίπατο στη φύση, ένα πικ νικ ή για αθλοπαιδιές, για αυτό θέλουμε να τον γνωρίσουμε καλύτερα και, ταυτοχρόνως, να έρθουμε πιο κοντά στη φύση».

meta_to_stolisma1

Μαθητές του 1ου Γυμνασίου Βόλου στα πλαίσια διδακτικής επίσκεψης στη βιομηχανία ΕΨΑ και στα πλαίσια προγράμματος εθελοντισμού στην ΕΛΕΠΑΠ

Δευτέρα, 12 Δεκέμβριος 2016 11:45
Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο. PDFΕκτύπωσηE-mail

Την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016 οι μαθητές της Β τάξης του 1ου Γυμνασίου Βόλου στα πλαίσια του μαθήματος της τεχνολογίας και της πληροφορικής επισκέφθηκαν τη βιομηχανία ΕΨΑ στην Αγριά Βόλου. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στους χώρους της παραγωγής αλλά και του υπόλοιπου κτιρίου, το οποίο έχει διατηρήσει αναλλοίωτη την Πηλιορείτικη Αρχιτεκτονική. Ο υπεύθυνος του τμήματος marketing μετά την ξενάγηση μίλησε στους μαθητές για την ιστορία της εταιρείας, η οποία ιδρύθηκε το 1924 και συνεχίζει αδιάκοπα και με μεγάλη επιτυχία την πορεία της στην Ελληνική αγορά και τους έδωσε τη δυνατότητα να επισκεφθούν το μουσείο του εργοστασίου και να συζητήσουν για την διαδικασία παραγωγής και προώθησης των προϊόντων της ΕΨΑ. Οι μαθητές έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη θεματική, παρακολούθησαν με προσοχή την εισήγηση, είχαν συνεχείς απορίες κι έκαναν ερωτήσεις. Η εμπειρία που αποκόμισαν ήταν πολύτιμη, καθώς τα περισσότερα παιδιά ήρθαν για πρώτη φορά σε επαφή με μία βιομηχανία και είδαν από κοντά τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας μια επιχείρησης.

epsa

Στη συνέχεια η ομάδα μαθητών της Β? Γυμνασίου που συμμετέχει στο πρόγραμμα «Νοιάζομαι και Δρω», το οποίο υλοποιείται από τους εκπαιδευτικούς Ξυραφάκη Σοφία και Πανηγυριτζόγλου Αθηνά και η συντονίστρια του προγράμματος Δημητρακοπούλου Στέλλα πραγματοποίησαν μια επίσκεψη-κοινωνική παρέμβαση στο Ίδρυμα «ΕΛΕΠΑΠ» στην Αγριά Βόλου. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα βασίζεται στην ιδέα της κοινωνίας των πολιτών, της εθελοντικής δράσης και της αλληλεγγύης και στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των μαθητών σε κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες, στην ενημέρωσή τους για θέματα κοινωνικής περιθωριοποίησης και ρατσισμού, στην ενσωμάτωση των ατόμων με αναπηρία στο κοινωνικό και σχολικό περιβάλλον και στην άμεση επαφή και επικοινωνία των μαθητών με παρόμοιες κοινωνικές ομάδες. Πριν από την επίσκεψη στο ίδρυμα προηγήθηκε η κατασκευή και πώληση ημερολογίων από τους μαθητές, με σκοπό να διατεθούν τα χρήματα για την ενίσχυση του σωματείου της ΕΛΕΠΑΠ, ενός φιλανθρωπικού, μη κερδοσκοπικού σωματείου το οποίο μεριμνά για τη λειτουργική αποκατάσταση των παιδιών με κινητικές αναπηρίες και αναπτυξιακές δυσκολίες από το 1937.Οι υπεύθυνοι της ΕΛΕΠΑΠ περιήγησαν τους μαθητές στους χώρους των ιατρείων, της φυσικοθεραπείας, της εργοθεραπείας, της λογοθεραπείας αλλά και του ειδικού σχολείου και μέσω της συζήτησης με τους υπευθύνους τα παιδιά αντιλήφθηκαν ότι η αναπηρία είναι μέρος της ζωής και η αποδοχή αυτής της αντίληψης συμβάλλει στην εξάλειψη της ρατσιστικής προκατάληψης και στην ενσωμάτωση παιδιών με αναπηρία στο σχολικό κι ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον. Οι μαθητές χαρακτήρισαν την διδακτική επίσκεψη ??ενδιαφέρουσα και ευχάριστη?? από την οποία αποκόμισαν πολλά οφέλη σχετικά με την αποδοχή της διαφορετικότητας και την ικανοποίηση μέσω της εθελοντικής προσφοράς στο συνάνθρωπο και εξέφρασαν την επιθυμία να επαναλάβουν παρόμοιες δράσεις.

elepap1

Γλωσσομομπιλ

Κυριακή, 04 Δεκέμβριος 2016 08:35
Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο. PDFΕκτύπωσηE-mail

Την Παρασκευή Οκτωβρίου 2016 έξω από το σχολείο μας, στο 1ο? Γυμνάσιο Βόλου πάρκαρε ένα ιδιαίτερο όχημα. Ένα όχημα με ονοματεπώνυμο. ?Glossomobill? - Γερμανικά σε Κίνηση από το Goethe Institut Θεσσαλονίκης.

Στο τιμόνι καθόταν η αξιόλογη, ακούραστη και γεμάτη ενέργεια, κα. Karin Vavatsanidis,υπευθυνη του προγραμματοςς, κ. Georg Petran πολυτιμος βοηθος.

Το Glossomobil, προσκεκλημένο απο την Καθηγήτρια Γερμανικών κ Μελαχροινακη Κατερινα, με τη σύμφωνη γνώμη του Διευθυντή κ. Ιωαννη Καραφερη και τη συμμετοχή της καθηγητριας Γερμανικής Γλωσσας, κ Ζερζεβουλιδου Παρασκευης, επισκέφτηκε το σχολείο μας για πρώτη φορά δίνοντας έτσι στους μαθητές των Γερμανικών της Α΄, Β΄και Γ΄ τάξης του Γυμνασιου την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ένα διαφορετικό μάθημα.

Στόχος του προγράμματος ήταν να κεντρίσει το ενδιαφέρον των μαθητών για τη Γερμανική γλώσσα ανακαλώντας αλλά και εμπλουτίζοντας τις ήδη υπάρχουσες γνώσεις τους

Με το διδακτικό υλικό που μοιράστηκε στους μαθητές, με την μουσική και τις άλλες δραστηριότητες τόσο μέσα στην τάξη όσο και στο προαύλιο του σχολείου μας δόθηκαν πολλές πληροφορίες για την γλώσσα, την χώρα και τον πολιτισμό της Γερμανίας. Οι μαθητές ανταποκρίθηκαν θετικά και βίωσαν ιδιαίτερα ευχάριστα αυτή την πρωτόγνωρη εμπειρία.

Το Glossomobil(Glosso- γλώσσα και mobil?σε κίνηση = «Γερμανικά σε κίνηση»), είναι ένα πρόγραμμα του Goethe Goethe Iνστιτούτου που συνδράμει στην εκμάθηση της Γερμανικής γλώσσας και του πολιτισμού, μέσα από βιωματικό παιχνίδι και διάφορες δράσεις όπως κουίζ, χορό, τραγούδι, ζωγραφική κ.α. Με τον τρόπο αυτό οι μαθητές όχι μόνο χρησιμοποιούν αυτά που έχουν μάθει στο μάθημα των Γερμανικών αλλά και διευρύνουν τους ορίζοντές τους, παίρνοντας μέσα από αυτό τον διασκεδαστικό τρόπο πολλές πληροφορίες για τα ήθη και τα έθιμα της Γερμανίας, αλλά και των άλλων Γερμανόφωνων χωρών.

Από τον Νοέμβριο του 2011 δύο οχήματα Glossomobil ταξιδεύουν σχεδόν σε όλη την ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα και επισκέπτονται κεντρικά αλλά και απομακρυσμένα σχολεία.

Στόχος του προγράμματος: «Γερμανικά σε κίνηση», είναι να γίνει η Γερμανική γλώσσα πιο προσιτή στους μαθητές. Με διασκεδαστικό τρόπο οι μαθητές των Γερμανικών παίρνουν πολλές πληροφορίες για την χώρα, τον πολιτισμό, ήθη και έθιμα της Γερμανίας.

img_4143

Σελίδα 5 από 8